ΛΕΥΚΑΣ [ΛΕΥΚΑΔΑ]  
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΩΣΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ ΣΚΑΦΗ  

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΩΣΗ ΜEΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ

ΟΣΜΩΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΩΣΗ - ΜEΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΑ ΣΚΑΦΗ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΩΣΗ [Θεραπεία Όσμωσης]


 
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΣΜΩΣΗ
  Οταν δύο υγρά με διαφορετική πυκνότητα διαχωρίζονται από ημιδιαπερατή μεμβράνη, το ένα υγρό θα διεισδύσει στην μεμβράνη προσπαθώντας να ισοσταθμίσει την διαφορά στην πυκνότητα. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο όγκος του διαλύματος με την μεγαλύτερη πυκνότητα θα αυξηθεί και μπορεί να αναπτυχθεί πίεση. Στην περίπτωσή μας η μεμβράνη είναι το gelcoat του σκάφους από fiberglass και το διάλυμα είναι το νερό. Με την πάροδο του χρόνου το νερό θα απορροφηθεί από το GRP και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υγρασίας θα απορροφηθεί μέσω του κελύφους στις σεντίνες με μικρή ζημιά. Ωστόσο, ένα ποσοστό υγρασίας ενδεχομένως θα εμφανιστεί σε κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο ίδιο το φύλλο πολυεστέρα και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη υγρών όσμωσης που περιέχουν π.χ. οξικό οξύ και γλυκόλη. Το υγρό όσμωσης έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος από το νερό και γι'αυτό δεν μπορεί να ξαναγυρίσει πίσω μέσω του gelcoat. Καθώς απορροφάται περισσότερη υγρασία μέσω του GRP, επέρχεται υδραυλικό αποτέλεσμα που οδηγεί στον σχηματισμό φυσσαλίδων στο gelcoat.
 
Tα περισσότερα μη προστατευμένα σκάφη fiberglass σε κάποιο στάδιο της ζωής τους θα παρουσιάσουν συμπτώματα όσμωσης σε κάποιο βαθμό. Ο χρόνος και το μέγεθος της εμφάνισης εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες που περιλαμβάνουν την θερμοκρασία του νερού, τον τύπο του νερού, τις περιόδους παραμονής στο νερό ή στην ξηρά και το κυριότερο την ποιότητα του αρχικού φύλλου πολυεστέρα.
 
  Τα πρώτα οπτικά σημεία όσμωσης είναι ο σχηματισμός φυσσαλίδων στο gelcoat. Αν τρυπήσετε μια φυσσαλίδα όσμωσης, το υγρό περιεχόμενό της θα έχει ξυνή οσμή όπως το ξύδι. Το πρόβλημα μπορεί να ανακαλυφθεί πριν από την εμφάνιση των οπτικών συμπτωμάτων ελέγχοντας το περιεχόμενο υγρασίας του κύτους με υγρασιόμετρο.
 
  Θεραπεία Όσμωσης Οταν ένα σκάφος διαπιστωθεί ότι έχει όσμωση, απαιτείται πλήρης θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση του gelcoat για να μπορέσει το κύτος να στεγνώσει καλά. Γενικά η θεραπεία σκάφους πραγματοποιείται από εγκεκριμένο Κέντρο Θεραπείας Όσμωσης.
 
  Τα τριβεία είναι ένας οικονομικός τρόπος να αφαιρέσετε το gelcoat κατά την προετοιμασία της επιφάνειας. Εχουν το μειονέκτημα του μεγάλου συνολικά χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εργασίας και της μεγάλης ποσότητας σκόνης που παράγουν. Ο χρήστης πρέπει να φορά προστατευτική στολή, ειδικά δε μάσκα για την σκόνη και να προστατεύσει τα μάτια του.
 
  * The Farrow Method *
ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ!

Η καλύτερη μέθοδος προστασίας κατά της όσμωσης είναι η προληπτική συντήρηση με την μέθοδο του Farrow System®. Μια φορά κάθε πέντε χρόνια πρέπει να αφαιρείται εξ’ ολοκλήρου η μοράβια με χρήση του Farrow System® ώστε να επιθεωρούνται τα ύφαλα για όσμωση, να γίνονται οι όποιες μικροεπισκευές και στη συνέχεια να εφαρμόζεται νέα μοράβια στο σκάφος. To Farrow System® είναι μια επαναστατική μέθοδος αφαίρεσης επιστρώσεων και αποκατάστασης επιφανειών που προσφέρει ταχύτητα, ασφάλεια, και εργονομία, με χρήση θερμικής υδροαμμοβολής τεχνολογίας αιχμής. Το αναλώσιμο υλικό του συστήματος είναι ένας φυσικός ηφαιστειακός κρύσταλλος που καθαρίζει με ασφάλεια καθώς εισχωρεί ανάμεσα στην επιφάνεια και την επίστρωση την οποία και αφαιρεί χωρίς να χαράσσει το υπόστρωμα.Tα υπολείμματα του καθαρισμού όχι μόνο δεν ρυπαίνουν αλλά δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο όπως τα φυτά και τα δέντρα. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Pytheas Group, της Ελληνικής Εταιρίας διανομής, εκπαίδευσης και υποστήριξης Βαλκανίων και νοτιοανατολικής Ευρώπης για το Farrow System®.

Αμμοβολή Αυτή η μέθοδος απομάκρυνσης με επιτυχία το gelcoat και προετοιμάζει το κύτος για την επίστρωση με το High Protect. Τυχόν ελαττώματα του κύτους εμφανίζονται κατά την διάρκεια της αμμοβολής. Η εφαρμογή γίνεται από επαγγελματία.

 
  Πλάνισμα Gelcoat H καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης του gelcoat γίνεται με καθαριστή/πλάνη gelcoat που το πλανίζει μέχρι ένα προκαθορισμένο βάθος και δίνει ομοιόμορφο και ματ αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια γενικώς αποδεκτή μέθοδος σαν την πιο αποτελεσματική μέθοδο αφαίρεσης gelcoat. Αφού καθαρισθεί η επιφάνεια πρέπει να λειανθεί με δίσκους λείανσης 40 ή να αμμοβολιστεί ελαφρά για να δώσει την κατάλληλη επιφάνεια για την εφαρμογή του High Protect. Aυτή η μέθοδος απαιτεί επαγγελματία χειριστή. Προετοιμασία Αφού αφαιρεθεί το gelcoat, το κύτος πρέπει να καθαριστεί με ατμό ή να ξεπλυθεί με νερό υπό πίεση για να φύγουν τα άλατα και άλλες μολυσμένες ουσίες που υπάρχουν στο φύλλο εξ αιτίας της όσμωσης. Αυτά θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια γι'αυτό θα πρέπει να πλύνετε το κέλυφος επανειλημμένα. Συνήθως το κέλυφος στεγνώνει σε διάστημα από 4 εβδομάδες έως 3 μήνες. Η συμβουλή του ειδικού είναι απαραίτητη σ'αυτό το στάδιο για να μπορέσει το κύτος να προετοιμαστεί κατάλληλα για το High Protect. Mόλις στεγνώσει και φθάσει στα σωστά επίπεδα υγρασίας μπορεί να απλωθούν οι επιστρώσεις.